Žvakaće gume - da ili ne - M Dental Practice

Ima li istine u onome što reklame kažu o žvakaćim gumama? Koje žvake mogu biti korisne i kako one deluju? Da li je bitno koliko dugo ih žvaćemo i da li se od njih zaista manje kvare zubi ili češće ispadaju plombe?

Brojna su pitanja koja postavljaju ljubitelji žvakaćih guma. U ovom tekstu razrešićemo neke nedoumice i objasniti kako one mogu biti korisne, ali i da štete našim zubima.

Žvakaća guma stimuliše lučenje pljuvačke i na taj način se spiraju ostaci hrane sa vaših zuba. Pljuvačka takođe neutrališe kiselu PH sredinu posle obroka u ustima i sadrži kalcijum koji može dodatno ojačati gleđ vaših zuba. Na ovaj način žvaka može indirektno uticati na sprečavanje pojave karijesa.

Žvake koje sadrže ksilitol(Xylitol) su dokazano korisne. Mnoge studije su pokazale da ova zamena za šećer ne samo da lišava bakterije šećera za ishranu i time sprečava kariogeno dejstvo, već  i direktno deluje na zubni plak i oporavak razmekšale gleđi. U svim studijama zabeleženo je značajno smanjenje karijesa. Deca koja su u jednom periodu koristila žvake sa ksilitolom su imala manje karijesa od kontrolne grupe i po prestanku njhovog korišćenja. U više zemalja se primena ksilitola zvanično preporučuje od stručnih udruženja pa čak i od ministarstva zdravlja.

https://mdentalpractice.com/wp-content/uploads/2021/02/m-dental-practice-stomatoloska-ordinacija-zvakace-gume-da-ili-ne-03-scaled.jpg
https://mdentalpractice.com/wp-content/uploads/2021/02/m-dental-practice-stomatoloska-ordinacija-zvakace-gume-da-ili-ne-02.jpg

U slučaju žvakanja žvaka bez veštačkih zasladjivača, dakle sa šećerima koji po svojoj hemijskoj strukturi predstavljaju idealnu sredinu za stvaranje karijesne lezije (karijesne šupljine), situacija je drugačija. U prvih 15 – 20 minuta se oslobadja šećer i žvaka tada ima primamljiv sladak ukus, a nakon toga se sav šećer istroši iz žvakaće gume i ona postaje bezukusna. Tada je jako bitno ne napraviti uobičajenu grešku i izbaciti žvakaću gumu iz usta, jer se daljim žvakanjem nastavlja lučenje pljuvačke, koja sada ne sadrzi šećer pa se usled pojačanog lučenja spiraju ostaci hrane i bakterija.

Osim hemijskog uticaja, žvakaća guma ima i fizički uticaj na zube. Žvakanje žvakaće gume utiče negativno na kompozitne (bele) plombe, jer se žvaka lepi kako preko površine zuba, tako i preko kompozitne plombe i izbacuje plombu iz kaviteta silom potiska. To je naročito izraženo kod plombi koje su plitke i nemaju dobru retenciju.

Žvaka nikada ne može biti zamena za pranje zuba i korišćenje četkice i paste za zube!

Kod ljudi koji imaju problema sa noćnim stiskanjem vilica i nesvesnim škripanjem zuba, žvaka NIKAKO nije dobar izbor jer podstiče aktivnost mišića i pojačava taj negativan efekat.

Osobe koje imaju problema sa želudačnom kiselinom treba da izbegavaju žvake,jer žvakanje gume podstiče dodatno lučenje kiseline.

https://mdentalpractice.com/wp-content/uploads/2021/02/m-dental-practice-stomatoloska-ordinacija-zvakace-gume-da-ili-ne-01.jpg
Žvakaće gume bez šećera mogu biti korisne ukoliko nismo u prilici da nakon obroka operemo zube jer čiste površine zuba, uklanjaju naslage i osvežavaju dah. Žvake nikako ne mogu biti potpuna zamena za održavanje oralne higijene.

Pozovite nas

065 25 52 002

© 2020. M Dental Practice by MechanicS

M Dental Practice - Stomatološka ordinacija Novi Beograd 02