Bruksizam, nema razloga za brigu! - M Dental Practice

Bruksizam je najčešće nesvesna aktivnost koja se odlikuje stiskanjem vilica, škripanjem zuba, uglavnom se javlja noću u toku spavanja, mada se može javiti i u toku dana, kada smo budni.

UZROCI bruksizma mogu biti veoma različiti. Uglavnom su to neki medicinski poremećaji, lekovi, ali posebno treba istaći stres, frustracije, napetost, agresivnost… Često se javlja kod osoba koje su perfekcionisti ili se bave stresnim profesijama.

Najčešći ZNACI bruksizma su: abrazija(istrošenost) zuba, učestalo ispadanje plombi, preosetljivost zuba, povlečenje desni, izražene erozije u predelu vrata zuba, zvuci škripanja zuba u toku noći, bol u mišićima žvakanja nakon buđenja, hipertrofija mišića žvakanja, bolovi u vilicama i viličnim zglobovima, glavobolja, bol u vratu ili u predelu uha.

Istošenost zuba je jedan od prvih pokazatelja za postavljanje dijagnoze, ali ne smeju se zanemariti ni drugi znaci poput bola u vilicama, vratu, uvu i poremećaj žvakanja. Ako je bruksizam uznapredovao, javljaju se i znaci oštećenja zgloba: bol, krepitacije (pucketanje), otežano otvaranje usta i smetnje pri žvakanju.

Pošto je noćno škripanje veoma čujno, bitna je i izjava osoba iz bliskog okruženja da li je ono primetno.

Ako se bruksizam dijagnostikuje na vreme i nađe njegov pravi uzrok, lečenje može biti veoma uspešno.

Jedna od najčešće korišćenih metoda u terapiji bruksizma jeste upotreba splintova ili štitnika za zube. Splintovi se najčešće izrađuju od celuloida i mekih silikona, s ciljem da smanje pritisak, spreče abraziju zuba i poremećaje viličnog zgloba, kao i da stabilizuju okluziju.

Prema najnovijim istraživanjima, oko 10% svetske populacije ima problem sa bruksizmom.

U novije vreme naučnici bruksizam ubrajaju u poremećaje sna.

https://mdentalpractice.com/wp-content/uploads/2021/02/m-dental-practice-stomatoloska-ordinacija-portal-za-pacijente-bruksizam-02.jpg
https://mdentalpractice.com/wp-content/uploads/2021/02/m-dental-practice-stomatoloska-ordinacija-portal-za-pacijente-bruksizam-01.jpeg

PROCES IZRADE splintova je jednostavan. Najpre će stomatolog uzeti otiske vaše gonje i donje vilice. Oni ce poslužiti za izradu studijskih modela, na osnovu kojih će se u tehnici pomoću vakuum aparata napraviti štitnici koji odgovaraju baš vašim zubima. U sledećoj poseti stomatolog će vam predati folije i objasniti kako da ih nosite i održavate. Ovakvi štitnici za zube se stavljaju u usta pred spavanje i koriste noću dok spavate. Ne treba da brinete da li će vam ometati san, pošto su meki i lagani.

Već posle mesec dana nošenja, očekuju se promene na bolje. Prestaće bol u mišićima i zglobovima i sprečiće se nova ostećenja vaših zuba.

Jako je dobro znati da splintovi za zaštitu vaših zuba mogu poslužiti i za izbeljivanje. Ukoliko želite svetlije zube dovoljno je da se uz konsultaciju sa vašim stomatologom odlučite za koncentraciju gela i izbeljivanje zuba može da počne!

Pozovite nas

065 25 52 002

© 2020. M Dental Practice by MechanicS

M Dental Practice - Stomatološka ordinacija Novi Beograd 02