Pranje zuba - Ne tako obična tema - M Dental Practice

Pranje zuba deluje kao obična tema, nešto što svi znamo ali nas često klinički pregledi podsećaju da to nije baš tako. Zato će tema ovog bloga biti pranje zuba.

Stomatološka ordinacija M Dental Practice posebnu pažnju posvećuje prvom pregledu i upoznavanju sa pacijentom, njegovim navikama i načinom održavanja higijene. Svi mi znamo da se zubi peru ujutru i uveče i da je to uglavnom pokretima „ kako kiša pada i kako trava raste“.

Na prvom pregledu najpre gledamo stanje desni, predeo vrata zuba, luksacije jer su nam to prvi pokazatelji načina održavanja higijene. Zube treba prati ujutru odmah nakon buđenja a pre doručka i kafe i uveče pre spavanja. Četkica mora biti mekana (da na njoj piše soft, ultra soft), pokreti lagani bez pritiska i žurbe, u pravcu nicanja zuba. Jako je važno prati zube dovoljno dugo jer jedino na taj način gleđne površine ostanu apsolutno čiste a desni stimulisani ka zubu. Često nas pitaju koju četkicu i pastu za zube mi koristimo.

Za četkicu je važno da nema gumu kroz vlakna, da je mekana i da se promeni na vreme. Svaka veća prehlada zahteva zamenu četkice zato što se bakterije zadržavaju na njenim vlaknima. Ukoliko se vlakna razlistaju ubrzo pošto je kupimo znači da je pregrubo koristimo.

Što se tiče električnih četkica tu bih imala svašta reći. Dugo sam bila apsolutni protivnik njihove primene ukoliko osoba može normalno da pere zube. Onda je jednog dana mom detetu ispao zub i on je poželeo od Zubić Vile električnu četkicu. Pozvala sam kolegu koji se bavi njihovom distribucijom za konsultaciju, koju uzeti i gde. On je  već sutradan u ordinaciju doneo porodični set, električna četkica (jedna) i četiri nastavka za celu porodicu (beba je još bila mala). Moji su bili presrećni, jedva su čekali da isprobaju. Prvi utisak mi je bio fenomenalan. Opere zube zaista fantastično. Deca je lako prihvataju. Zubi su dugo nakon korišćenja čisti. Posebno mi se dopalo što jednu električnu četkicu koristi cela porodica, samo menjamo nastavke. Kasnije sam u ordinaciji primetila da deca koja koriste električnu četkicu lakše prihvataju zvuk i vibracije „naših mašina“. Tako da je kod malo nestašnije dece sa kojima je teže uspostaviti saradnju uvek rado preporučim.

Ko ima mogućnosti apsolutno sam za obe četkice u kombinaciji. Našoj deci dajemo električnu četkicu ujutru da sami operu zube a uveče pred spavanje mi to iskontrolišemo soft četkicom.

Nisu ni svi pacijenti isti, pa tako ne važi ni isto pravilo za sve.

Pacijenti koji imaju povučene desni i sklonost ka parodontopatiji kao i već stvorene defekte u predelu vrata zuba ne smeju da zaborave običnu četkicu zato što njenim pokretima navlačimo desni na zub i tako usporavamo njihovo povlačenje. Parodontopatiju na možemo zaustaviti, niti možemo desni vratiti nazad ali pravilnim pranjem zuba sigurno je možemo usporiti.

Što se tiče paste za zube, uzmite koja Vam prija. Jedino je važno da ima dovoljno Fluora a to je kod odraslih 1450ppm F. Kod dece je koncentracija drugačija i o tome će biti reči u odeljku za decu. Postoje i izvesne „terapijske“ paste koje savetujemo u slučaju osetljivosti vrata zuba na hladno a bez prisustva defekta ili karijesnih lezija kao i u slučaju čestih krvarenja.

M Dental Practice - Portal za pacijente - Pranje zuba 04
M Dental Practice - Portal za pacijente - Pranje zuba 03

Jedna ruska studija je donela zaključak da bi zube bilo najbolje prati jednom dnevno a DOVOLJNO DUGO kada imamo najviše vremena za to (dok gledamo neku emisiju ili film). Probali smo i to i zaista zubi budu jako dugo čisti. Ali je naš stil života da stalno žurimo i da uglavnom zube peremo kada imamo najmanje vremena za to. Ujutru kada žurimo na posao, u školu ili uveče kada smo već umorni i želimo to da zbrzamo i što pre odemo u krevet. Na taj način uglavnom koristimo pokrete napred- nazad, kidamo desni, premeštamo hranu iz jednog segmenta u drugi i ukoliko imamo defekte u predelu vrata samo ih dodatno produbljujemo.

Krunični deo zuba ima pet površina. Četkicom peremo tri, spoljašnju ka obrazu ili usnama, unutrašnju ka nepcu ili jeziku i onu gornju kojom grizemo ili meljemo hranu. Četkicom se ne mogu oprati površine ka susednim zubima. Zato je neophodan interdentalni konac. Mi ga puno volimo. Trudimo se da naučimo pacijente da ga pravilno koriste. Mnogi provuku, raskrvare desni i odustanu. Mi smo ti koji kontrolišemo pritisak, ako polako idemo uz zub pa ispod kontakaktne tacke između zuba i desni nema razloga ni da krvari ni da bude bolno.

U istu svrhu se mogu koristiti i interdentalne četkice ali sam ja lično više za konac. Lako se koristi, sporije se troši i isti je za sve prostore. Kod inerdentalnih četkica postoji mogućnost savijanja ukoliko se ne koriste pravilno, brže se troše i nisu iste debljine za sve prostore između zuba. Nekada su one jedino rešenje kao što je to slučaj kod fiksnih proteza gde su apsolutni izbor u održavanju higijene.

Ukoliko je pacijent navikao na interdentalnu četkicu ne trudim se da mu to promenim. Bilo interdentalna četkica ili konac, skroz je svejedno, šta je pacijentima lakše. Važno je samo da se peru sve površine zuba.

Prati zube laganim pokretima, bez pritiska i žurbe, dovoljno dugo, čini zube zdravim,  bez neprijatno zadaha iz usta.

Ujutru pre doručka peremo ZUBE PASTOM i četkicom u pravcu njihovog nicanja

Uveče pasta, četkica i INTERDENTALNI KONAC (četkica)

Rastvori za ispiranje usta nisu nešto što se svakodnevno koristi i o njima ćemo naknadno pisati na našem Portalu za pacijente.

Pozovite nas

065 25 52 002

© 2020. M Dental Practice by MechanicS

M Dental Practice - Stomatološka ordinacija Novi Beograd 02