Stomatološka ordinacija M Dental PracticeVađenje
zuba

U stomatološkoj ordinaciji M Dental Practice vađenje zuba je intervencija koja se izvodi tek nakon apsolutnih pokušaja lečenja konzervativnim putem.

Ukoliko se zub ne može spasiti već je indikovan za vađenje, sam postupak se izvodi SA ANESTEZIJOM, BEZ BOLA i NELAGODNOSTI.

Jako je važno pacijentu OBJASNITI samu proceduru vađenja zuba, upoznati se sa njegovim hroničnim bolestima i alergijskim reakcijama.

Nakon davanja ANESTEZIJE sačeka se par minuta da zub postane potpuno neosetljiv. Upoznati pacijenta sa dejstvom anestezije, dužinom njenog trajanja i veličinom neosetljivog područja. Naglasiti da se izbegava konzumiranje hrane sve do prestanka dejstva anestezije zbog rizika od ugriza. Nekada rane mogu biti toliko velike da nadvladaju bol od samog vađenja zuba. Proceniti količinu anestetika koju ćemo dati pacijentu. Treba aplikovati minimalu dozu kojom  se postiže potpuna neosetljivost. Često je slučaj da pacijenti osećaju nelagodnost, tremor, drhtavicu od same anestezije, u tom slučaju početi sa manjom dozom anestetika koja se po potrebi može dodati.

Smestiti pacijenta u udoban položaj a pregledan za naš rad, NAGLASITI da može osetiti pokrete guranja, pritiska ali bol nikako. Kada se intervencija završi proveriti ranu i dati uputsva o samom ponašanju pacijenta u narednih nekoliko dana od vađenja.

Pacijentu se SAVETUJE da drži gazu u ustima 10 min nakon intervencije kako bi se zaustavilo krvarenje, da stavlja hladne obloge u toku dana, da izbegava tople napitke taj dan i  fizičke aktivnosti u narednih par dana, da ne ispira ranu i po potrebi popije lek protiv bolova. Jasno naglasiti da je potpuno normalno da pacijent nekoliko dana nakon vađenja oseti bol, sukrvicu i nelagodnost u toj regiji. Ukoliko se bol smiruje a treći, četvrti dan intenzivira u pitanju je jedna komplikacija zarastanja rane koja se zove alveolit. O tome će detaljnije biti reči na našem Portalu za Pacijente.

Ukoliko se zub nalazi u viličnoj kosti ( impaktiran zub) i ne vidi u zubnom nizu, pristupa se hirurškom vađenju zuba. Najčešće impaktirani zubi su očnjaci i umnjaci, mada to može biti i bilo koji drugi zub.

U nekim situacijama je infekcija kanala korena zuba toliko uporna i uznapredovala da se ne može izlečiti konzervativnim putem već se mora pristupiti hirurški. Apikotomija predstavlja hiruršku intervenciju kojom se uklanja vrh korena zuba zajedno sa infekcijom.

Resekcija frenuluma je jednostavna hirurška intervencija, potpuno bezbolna kojom se uklanja frenulum. Frenulum predstavlja mali izraštaj koji ograničava pokrete. Svi ih imamo i potpuno su normalna pojava ali se nekada može desiti  da budu izraženiji pa dovode do razmaka između gornjih prednjih zuba kada govorimo o labijalnom frenulumu. Lingvalni frenulum ograničava pokrete jezika, otežava izgovor pojedinih glasova i može dovesti do povlačenja desni sa lingvalne strane donjih prednjih zuba.

Kod starijih osoba, izraženi frenulum veoma često ometa nošenje mobilnih proteza pa se frenektomija izvodi u preprotetskoj pripremi.

Naše kolege saradnici i mi ćemo učiniti da svaka hirurška intervencija bude što manje neprijatna, da se pacijent lepo informiše i da oporavak što kraće traje.

Kontakt

Pozovite nas
011/21-41-087
065/25-52-002
063/57-47-51
Pišite nam

Zakažite Vašu posetu

Zakažite posetu M Dental Centru – jednostavno popunite online obrazac. U slučaju da je termin zauzet, kontaktiraćemo Vas radi dogovora prvog sledećeg termina.

Molimo Vas da uzmete u obzir da zakazivanje vršite barem 4 dana ranije.

Ako se radi o hitnom slučaju, pozovite nas na 065 25 52 002

  Dodatne teme koje možete pročitati na našem
  Portalu za pacijente

  O vađenju zuba kao i odgovore na mnoga druga pitanja, možete pročitati na Portalu za pacijente naše ordinacije!

  M Dental Practice
  Usluge

  Popravka i lečenje zuba

  Lečenje karijesa i njegovih komplikacija je jedna od najčešćih intervencija u našoj ordinaciji.

  Nadoknada zuba koji nedostaje

  Zubi se uvek mogu nadoknaditi. Nije srašno ako neki zub nedostaje, ali je strašno ako ne marimo za to!

  Vađenje živca i lečenje kanala

  Ukoliko se zub ne može spasiti već je indikovan za vađenje, sam postupak se izvodi bez bola i nelagodnosti.

  Da svaki osmeh zablista

  Izbeljivanje se može raditi u ordinaciji visokokoncentrovanim hodonik peroksidom ili kućno karbamid peroksid gelom.

  Pozovite nas

  065 25 52 002

  © 2020. M Dental Practice by MechanicS

  M Dental Practice - Stomatološka ordinacija Novi Beograd 02