Trudnoća i oralno zdravlje - M Dental Practice

Trudnoća je divan period u kom bi svaka buduća mama trebalo da uživa. Zdrava ishrana, umerena fizička aktivnost, redovne kontrole kod doktora koji vodi trudnoću… sve je to bitno za zdravlje mame i bebe. Pored svega toga ne smemo zaboraviti ni na važnost oralnog zdravlja. Ako se pitate da li u trudnoći treba ići kod stomatologa, odgovor je – DA, to je i više nego preporučljivo.

Kontrole kod stomatologa treba da budu redovne za svakog pacijenta. Ukoliko pacijent već duže vreme ima istog stomatologa koji prati njegove navike, način održavanja higijene i stanje u ustima, dovoljne su kontrole jednom godišnje. Nekada se dešava da pri redovnim kontrolama uklonimo naslage i zamenimo samo one plombe koje su hitne, u tom slučaju sledeću posetu treba zakazati za šest meseci.

Snimanje zuba u trudnoći i nakon porođaja

Osoba koja planira trudnoću bi svakako trebalo da obavi i stomatološki pregled i uradi jedan snimak komplentne gornje i donje vilice. Neretko se dešava da u toku trudnoće ili neposredno nakon porođaja dođe do izvesnih upala, najčešće mekih tkiva zbog raznih hormonskih promena u telu žene. Upravo iz tih razloga je dobro imati spreman rendgen snimak. Bilo kakvo zračenje u toku trudnoće je STROGO ZABRANJENO. Nakon porođaja se može obaviti snimanje zuba ali se svakako savetuju mere zaštite u smislu zaštitne kecenje i porodilji objasniti da nakon podoja bebe obavi snimak zuba a zatim prvo mleko izvuče pa tek nakon 3h opet nahrani bebu.

Ukoliko se pregled obavi pre trudnoće obavezno pacijentkinji ukloniti meke naslade i skinuti kamenac, zameniti neadekvatne stare plombe, sanirati karijesne lezije i izvaditi zaostale korene i destruisane zube kako bi trudnica spremno i zdravo dočekala drugo stanje.

M Dental Practice Novi Beograd - Portal za pacijente - Trudnoća i oralno zdravlje
M Dental Practice - Portal za pacijente - Trudnoća i oralno zdravlje

Higijena u trudnoći

Svaka buduća mama pored redovnih pregleda kod svog ginekologa treba da obavi i stomatološki pregled. Jako je važno da usta budu čista, zubi sanirani kako mame tako i svih osoba sa kojima beba dolazi u bliži kontakt nakon rođenja. Bitno je objasniti trudnici da higijena mora biti intezivnija u toku trudnoće i nakon porođaja. Dešava se da buduće mame imaju česte mučnine i nagon na povraćanje. Upravo to može dovesti do povećane kiselosti u ustima i ubrzati razvoj karijesa. Usled hormonskih promena česta su i upala mekih tkiva koja mogu biti toliko intezivna i bolna da ometaju svakodnevne aktivnosti trudnice.

Drugo stanje je najlepši period jedne žene, zato uz vrlo malo truda možemo izbeći bilo kakve komplikacije u ustima.

Trudnički epulis (epulis gravidarum) je promena na desnima koja se najčešće javlja između gornjih prednjih zuba i u toku druga tri meseca trudnoće. To je bezopasna, bezbolna, meka izraslina crvene boje koja nastaje kao posledica loše oralne higijene i dejstva estrogena i progesterona na imuni sistem trudnice. Nema razloga za brigu, zato što ove promene  najčešće spontano nestaju odmah nakon porođaja. Vrlo retko se dešava da ih moramo hirurški ukloniti.

Popravke zuba i lečenje upaljenog živca

Popravke zuba i druge stomatološke intervencije mogu se raditi u bilo kom periodu trudnoće ali se savetuje da to bude posle organogeneze odnosno nakon prvih 13 nedelja. Ukoliko se radi o hitnim intervencijama ili terapiji bola ne treba ih odlagati. Ukoliko nije nešto urgentno, preporuka je intervecije planirati za drugi trimestar. Prvi trimestar se smatra osetljivim periodom i za majku i za bebu. Često trudnice prolaze kroz period mučnina i povraćanja, pa su im i same intervecije neprijatne.

Ako je trudnica zdrava i trudnoća uredna, primena lokalne anestezije u trudnoći je apsolutno dozvoljena. Ukoliko se utvrdi da je neki zub za vađenje, takvu intervenciju ne treba odlagati, jer baš njeno odlaganje, može da dovede do još većih komplikacija koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje trudnice.

M Dental Practice stomatološka ordinacija - Portal za pacijente - Trudnoća i oralno zdravlje

Promene u ustima tokom trudnoće

Tokom devet meseci trudnoće dolazi do raznih hormonskih promena, neke od tih promena se mogu vide i u ustima.

Zato u ovom tekstu želimo da odgovorimo na najčešća pitanja naših budućih mama.

Promena hormona u toku trudnoće, naročito estrogena i progesterona, često dovodi do gingivitisa – meka tkiva oko zuba su crvena, otečena, bolna, lako krvare i na blag dodir. Iako je pranje zuba u takvoj situaciji neprijatno, jako je važno nastaviti sa temeljnim održavanjem oralne higijene. Koristiti meke četkice sa kraćom glavom i paste koje nam prijaju. Blagim pokretima, bez pritiska ukloniti naslage sa zuba i to u onom delu dana kada se najbolje osećamo.

Ako se ovim prirodnim promenama pridruži jos i loša higijena, simptomi se produbljuju i vode ka ozbiljnijem oboljenju potpornog aparata zuba – parodontitisu. Ovo oboljenje za posledicu može imati gubitak kosti usled upale, rasklaćenje zuba. Neretko se dešava da ovakve upale dovedu do pobačaja, prevremenog porođaja ili visokog pritiska u trudnoći. Zato nije nimalo zanemarljivo stanje oralne higijene u toku trudnoće. Često čujemo da su svi zubi stradali u trudnoći. To zaista nije tako. Nekada pacijentkinje usled mučnina ili nedovoljno vremena nakon porođaja zanemare osnovnu oralnu higijenu pa dolazi do razvoja karijesa i upala zubnog živca.

Popravka zuba i sve druge stomatološke intervencije su apsolutno dozvoljene uz primenu lokalne anestezije!

Mlečni zubi počinju da se formiraju u šestoj nedelji trudnoće a klice prvih stalnih molara u 4. mesecu zato je način ishrane, navike buduće mame i način održavanja oralne higijene jako važan za zube naše dece.

Pozovite nas

065 25 52 002

© 2020. M Dental Practice by MechanicS

M Dental Practice - Stomatološka ordinacija Novi Beograd 02