Tablete Fluorida - Da ili ne? - M Dental Practice

Naša današnja tema bi bila „Da li uzimati tablete fluorida?“

Često nas pacijenti pitaju da li svojoj deci da daju tablete fluora, koja doza i do koje godine.

Na svu sreću u prirodi se vrlo retko sreće elementarni Fluor koji je vrlo toksičan. U najvećem broju slučajeva on je vezan za druge elemente gradeći na taj način Fluoride koji se stavljaju u pastu za zube.

Često smo mi kao školarci pozivani kod školskog stomatologa na redovne kontrole, fluorisanje zuba i po jednu tabletu fluorida. Da li se nešto promenilo, kakav je sada stav naših stomatologa, je nešto što sve više interesuje mlade mame pa ćemo o tome ovde pisati.

Fluoridi su čest sastojak u pastama za zube, smatra se da štite zube od karijesa i krvarenja. Fluoridi vremenom mogu ojačati zube ukoliko se kontinuirano koriste.

Ipak postoji grupa medicinskih stručnjaka koja se zalaže za toksičan uticaj fluora na naš organizam, bez obzira što su njegove količine u pasti za zube minimalne.

Danas postoji veliki broj rasprava, istraživanja i članaka koje se zalažu za obe strane.

Mi vam donosimo informacije sa obe strane kako biste dobili čistu sliku o korišćenju ovog minerala.

Fluor je mineral koji se prirodno u tragovima može naći u hrani i vodi za piće. Ukoliko je vezan za druge elemente dovodi do remineralizacije zuba tj. NADOKNAĐUJE izgubljene minerale u zubu i time OJAČAVA njihovu strukturu.

Zabrinutosti o negativnom dejstvu fluora su neutemeljena zato što paste za zube sadrže vrlo malu količinu ovog elementa. Upravo iz tog razloga mi, stomatolozi, insistiramo na njegovom korišćenju tek posle 2.godine života tj. kada dete nauči da ispljune. Volimo da naglasimo i količinu paste za zube koja se stavlja na četkicu. Prve tri godine su najkritičnije zato se roditeljima SAVETU da koriste količinu paste za zube veličine zrna graška za veoma malu decu i da kontrolišu njihovo pranje sve do sedme godine života. Paste za zube sa niskom koncentracijom fluorida mogu da budu indikovane ali se smatra da sve ispod 1000 ppmF nema karijes preventivni efekat.

Zato naglašavamo svaki lek može jedno da leči, drugo da šteti ukoliko se ne unosi propisano po savetu stručnih lica za njihovo korišćenje!

Preporučena količina Fluorida u pastama za zube:

  • do 2. godine dovoljno je prati zubiće četkicom bez paste, ujutru i uveče, lagano i dovoljno dugo
  • od 2. do 6. godine kada dete nauči da ispljune, koristiti paste za zube od 1000 ppmF i obavezno pod kontrolom roditelja. Bilo zbog rizika od gutanja i nastanka fluoroze ili zbog toga što dete svojom manipulacijom još uvek nema veštinu potpunog uklanjanja dentalnog plaka sa površine zuba. Smatra se da sve dok dete ne zna da piše pisana slova ili se samo kupa nema ni rutinu održavanja zuba čistim.
  • preko 6. godine koristimo paste za zube sa 1450 ppmF.

Voditi računa da se obezbedi ravnoteža između rizika od nastanka štetnog dejstva fluora i njegove koristi u sprečavanju nastanka karijesa.

Bilo da koristimo paste za zube sa Fluoridima ili bez, najbitnije je prati zube dovoljno dugo, laganim pokretima, bez pritiska.

Deci treba voditi računa o higijeni usne duplje odmah nakon rođenja. O higijeni usta dece biće detaljno pisano u novoj temi na Portalu za Pacijente.

Samo kod dece sa VISOKIM RIZIKOM za nastanak karijesa savetujemo dodatanu primenu Fluorida u vidu tablete fluorida, rastvora, lakova ili gelova. Zato su neophodne redovne kontrole gde se roditeljima daje savet o ishrani njihovog deteta, broju unosa namirnica u toku dana, načinu održavanja oralne higijene. Kliničkim pregledom procenjujemo stepen rizika za nastanak karijesa.

Tablete fluorida – preporučene doze za decu sa visokim rizikom za nastanak karijesa:

  • kod dece do 2. godine ne savetuje se upotreba tableta sa fluoridima
  • kod dece od 2. do 6. godine preporučuje se 0,25 mgF dnevno
  • kod dece od 7. do 18. godine preporučuje se 0,50 mgF dnevno

Pozovite nas

065 25 52 002

© 2020. M Dental Practice by MechanicS

M Dental Practice - Stomatološka ordinacija Novi Beograd 02