Kako izbeleti potamneo zub? - M Dental Practice

Oduvek su lepi, beli i negovani zubi predstavljali simbol zdravlja i lepote.

Zato nam se često javljaju pacijenti sa pitanjem zašto njihovi zubi nisu tako beli ili nisu beli kao sto su nekada bili? Zašto je jedan zub promenio boju i potamneo? Šta mi možemo da učinimo i pomognemo da dobiju blistav osmeh? Kako izbeleti potamneo zub?

Boja zuba potiče od boje dentina i varira od plavičasto bele kod mlečnih zuba pa sve do zućkasto bele kod stalnih zuba. Prirodna boja naših zuba određena je genetikom.

Vremenom usled dejstva brojnih faktora mehaničke, biološke ili hemijske prirode dolazi do promene boje zuba.

Najčešće prebojavanje zuba nastaje kao posledica različitih navika, kao sto su pušenje i konzumiranje obojenih napitaka, na prvom mestu kafe i crnog vina. Ovakva promena boje se lako može rešiti uklanjanjem zubnog kamenca, profesionalnim poliranjem zuba i njihovim izbeljivanjem.

Ponekad do promene boje zuba dolazi zbog upotrebe određenih lekova kao što su tetraciklini ili kao posledica nekih bolesti.  Takođe različiti uticaji u toku formiranja zuba mogu dovesti do njihovog defekta i promene boje.

Ovakve promene zuba se teško koriguju i ZATO JE VAŽNO pre bilo kakve odluke o izbeljivanju posetiti stomatologa, gde će se kliničkim pregledom i detaljnom anamnezom ustanoviti šta je najbolje za vas.

M Dental Practice - Portal za pacijente - Kako izbeleti potamneo zub 02

Neretko se dešava da se jedan zub izdvaja po svojoj tamnijoj boji u odnosu na ostale zube. Najčešće se tada radi o zubu kod kog je došlo do odumiranja zubnog živca usled njegovog oštećenja (traumom ili dejstvom karijesa) ili je takav zub već endodontski lečen (izvađen mu je živac). Produkti zubne pulpe koja je oštećena i pigmenti iz krvi istaložili su se u zubno tkivo i na taj način doveli do promene njegove boje.

Zato NEMA STRAHA jer se i avitalni zubi mogu izbeleti!  Proces je jednostavan i bezbolan.

Kako izbeleti potamneo zub?

Najpre moramo napraviti mali, retroalveolarni snimak potamnelog zuba. Kliničkim pregledom uz pomoć snimka i reakcije samog pacijenta utvrditi razlog promene njegove boje.

Ukoliko zub nije lečen proveriti njegovu vitalnost a zatim pristupiti endodontskom lečenju. Kod takvih zuba, bez simptoma i bola, najčešći razlog promene njegove boje bude neka trauma u detinjstvu. Problem se javlja ukoliko su kanali takvog zuba obliterisali tj. zatvorili se. Takav zub se obradi i napuni dokle može i prati na kontrolnim snimcima.
Ukoliko je zub endodontski lečen tj. izvađen mu je živac, proveriti ispravnost njegovog punjenja i krunučne restauracije. Ukoliko se snimkom utvdi nedovoljna obrada i punjenje kanala, PONOVITI endodontski tretman, pa tek nakon toga možemo pristupiti njegovom izbeljivanju.

Kada se malim snimkom zuba utvrdi da je trajno punjenje kanala korena zuba homogeno i kompaktno, možemo pristupiti njegovom izbeljivanju.

Estetski nedostaci mogu ukazivati da nešto nije u redu, predstavljaju samo signal za dalje provere ali NIKAKO ne smeju biti ispred zdravlja samog zuba. Najpre izlečiti pa tek onda izbeleti zub.

Iz kruničnog dela zuba se uklone svi zaostali delovi pulpe ako ih ima, ostaci paste za definitivno punjenje kanala kao i samo kanalno punjenje do 2mm ispod ulaza u kanale. Zatim se na sam ulaz postavi glas jonomer zaštita kako bi sačuvala kanalno punjenje od prodora koncentrovanog izbeljivača.

M Dental Practice - Portal za pacijente - Kako izbeleti potamneo zub 01

U prostor krunice se postavi izbeljivač koji sadrzi visoke koncentracije vodonik peroksida (hydrogen) ili karbamid peroksida i zub se zatvori glasjonomer ispunom.

Dužina trajanja terapije zavisi od uputstva proizvođača, reakcije pacijenta i stepena postignute beline. Nekada se u toku samog procesa izbeljivanja može javiti blaga osetljivost na dodir ili kuckanje samog zuba, što je zanemarljivo i prolazno. Nakon postignutog efekta, zub se lepo očisti i zatvori plombom.

Ambulantni uslovi nam dozvoljavaju primenu visokih koncentracija izbeljivača zbog toga što se tretman odvija pod kontrolom stomatologa, pa je i klinička bezbednost na najvišem nivou.

Pozovite nas

065 25 52 002

© 2020. M Dental Practice by MechanicS

M Dental Practice - Stomatološka ordinacija Novi Beograd 02